Vasalat:

Vasalat az ablak, ajtó, erkélyajtó kulcsfontosságú része, amely több részből áll: zár, pántok, kilincs.

Ezek az elemek teszik lehetővé a nyílászáró nyitó-záró módjait, funkcióit. Mivel a vasalat ablak vagy ajtó működtető elem természetesen nagy fontossággal bír. Mivel ezek a vasalat elemek kopó alkatrészek, így ezek minősége jelentősen kihat egy ablak, vagy ajtó működési élettartamára, biztonsági funkciójára, a nyílászáró precíz működésére.

A vasalatnak több gyártója is lehet. Az itt bemutatott Schüco ablak, ajtó típusokba a német GU konszern vasalatait építették be. A GU vasalat élvonalbeli technológiát képvisel, világviszonylatban is kitűnnek, amelyet többszörös minősítési tanusítványaik is bizonyítanak.

Kiegészítő információ: a vasalat nem azonos a merevítéssel. A merevítésről a műanyag profiltípusok leírásában tudhat meg több információt.

Vasalat rész elemek

nem csak a nyílászáró megfelelő működést teszik lehetővé, hanem több kis alkatrésszel kiegészítve, a komfort érzetet is emelheti.

Ezek a következők:

Hibás működtetés gátló.  Ez a vasalat elem a bukó-nyíló ablakoknál és erkélyajtóknál, nyitott állapotban megakadályozza a kilincs elfordítását, ezzel megakadályozza a nyílászáró rossz működését.

Résszellőztető.Ezzel a vasalatelemmel egy a megszokott 3 kilincsállás és funkció ( zárt ,nyitott ,bukó )mellett egy újabb bukó funkció érhető el. Ez azt jelenti, hogy ebben a kilincsállásban a szárny ugyan úgy bukik, de csak 2-3 cm-re távolodik el a szárny a toktól.

Zárható kilincs. Ez nem a vasalatot blokkolja a zárással, hanem magát a kilincset. Ennek akkor van jelentősége, ha azt akarjuk, hogy pl. egy gyerek ne tudja egyszerűen a kilincs elfordításával kinyitni az ablakot , erkélyajtót.

– Csappantyú behúzó füllel (huzatzár). Ezt a kiegészítő párosítást akkor használjuk az erkélyajtóknál, ha erkélyre, teraszra nyílik az erkélyajtó. Ez a vasalat párosítás teszi lehetővé, hogy kilépve a teraszra vagy erkélyre a behúzó fület megfogva be tudjuk magunk után húzni a szárnyat és a csappantyú meg is fogja azt. Ez a záródás minimális erőkifejtéssel feloldható. Egyik előnye, hogy zárt állapotban nem fogja a huzat csapkodni a szárnyat. Ezért hívják sokan egyszerűen huzatzárnak.

Nyitás határoló vasalat. Ahogy praktikusan a neve is jelzi, az ablakok szárnyának nyitási szögét lehet lehatárolni vele. Ennek az az előnye, ha az ablak pl. belső falsíkra vannak építve, akkor ezzel megakadályozható, hogy a szárny például egy huzat által akár 180°-ra is kicsapódjon.