Üveg, a nyílászárók kiemelkedően fontos része.

Az ablakok, erkélyajtók általában kettő, illetve háromrétegű üvegezéssel készülnek, attól függően milyen színtű hőszigetelés, vagy zajszigetelés szintet kér a vásárló.
Egy kétrétegű üveg esetében ez azt jelenti, hogy 2db 4mm vastagságú üveg között található egy 16mm-es távtartó (4-16-4). Ennek a hőszigetelése tovább növelhető, amennyiben argon gázzal kerül feltöltésre a két üveg közötti rész, illetve még tovább lehet növelni, amennyiben a távtartó hőhídmentes anyagból készül. Háromrétegű üvegezéssel még tovább növelhető ez az érték.

Az ablak, erkélyajtó üvegezés kiemelt jelentőséggel bír. A felület nagysága miatt nagy figyelmet kell fordítani az ablaküveg, erkélyajtó üveg hőszigetelő, zajszigetelő képességére. Hiába bír kiváló szigetelő funkcióval az ablak, erkélyajtó profil, ha az üvegezés nem idomul ehhez.

 

Üvegtípusok ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó nyíllászárókhoz.

 

Az általános (float) üvegezés:

tökéletesen sima üvegszalag. Az üveg vastagsága lehet:2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 mm-es. Tökéletes optikai adottságú üveg, nagy fényáteresztő képességgel.

 

Az alap ablaküvegeken, üvegezésen kívül speciális üvegezési lehetőségek választhatók:

Hangszigetelő üvegezés: Alapja az általános float üveg, melyet a nemesfém réteg színben csak kis mértékben változtat meg. A legelterjedtebb thermo üveg két síküvegből áll, de egyre elterjedtebb a 3 rétegű üvegezés az ablakok esetében.

Kétrétegű hőszigetelő üveg (általában alkalmazott): 2 db 4 mm-es üveg összeragasztása 16 mm-es távtartóval amelyből az egyik Low-e bevonatos. 4-16-4 Ug = 1,1 W / m2 K,

Háromrétegű üveg (általában alkalmazott): 3 db 4 mm-es üveg összeragasztásával készül ebből a külső és a belső Low-e bevonatos a távtartók 14 mm-esek. A 3 rétegű üvegek hőszigetelési értéke: Ug=0,6 W / m2 K

Fényvédő üveg: Kívülről tükörhatású. A float üveg kívülről egy fém-oxid bevonatot kap. Véd az erős napsugárzás ellen, ráadásul sötétítőhatás nélkül , ráadásul az ilyen ablaküveggel ellátott helyiségek nehezebben melegednek fel. A visszatükröződő bevonat tartós, és ellenálló, a több féle színben választható: sötétkék, zöld, szürke és bronz árnyalatokban érhető el.

Biztonsági üvegezés: Két- vagy többrétegű üvegből készül, melyek közé speciális fólia kerül. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, színezett formában is rendelhető. Ha megtörténik a baj, a szilánkok nem szóródnak szét, hanem hozzátapadnak a fóliához.

Katedrál üveg, vagy dekor üveg: Nagy mintaválaszték, egyedi dizájn megoldások. A minták savmarással, vagy homokfúvás útján kerülnek az üvegbe. Víztiszta, bronz, illetve sárga árnyalatokban kérhető. A fényt jól átereszti, nem sötétít, csak kis mértékben átlátszó. Általános vastagsága 4-5 mm víztiszta, sárga, kék, bronz, zöld üvegszínekkel. „Ug” értéke: átlagosan 5,8 W/m2K

Edzett üvegek: Az edzett üvegek hőkezelési eljárással készülnek. A nyers méretre vágott üveglapot felhevítik 650 °C-ra, majd hirtelen hideg levegővel lehűtik. Ez az üveg, üvegezési megoldás jobban ellenáll a nagyobb hőmérséklet, így az un. hőtörés jelensége megszűnik. Ezen kívül a hajlítószilárdsága és az ütésállósága is a többszörösére növekszik. Az edzett üvegek vegyszerrel való tisztítása nem ajánlott. Tisztítás langyos vízzel (esetleg neutrális tisztítószer alkalmazásával) puha ronggyal vagy szivaccsal ajánlott.

Kép 2 üveg rétegű / 3 üveg rétegű profilról